torstai 5. heinäkuuta 2018

Tietotekniikka FSA -kirjastossa

tarjoaa uudenlaisia palveluja Furaha Seed Academy (FSA) -koulun oppilaille ja Yalan kyläläisille. Tietotekniikka tekee vasta tuloaan kenialaisiin kouluihin. Yliopistossa se on jo oppiaineena, mutta pääsyä oppilaitoksen tietokoneille, tekemään tehtäviä ja harjoittelemaan, joutuu odottamaan. Tietokoneita on vähän.

Perusopetuksessa tilanne on vielä kehittymättömämpi. Välineitä opetukseen ei yksinkertaisesti ole. Monet maaseutukoulut toimivat vielä ilman sähköä ja ovat siten ilman edellytyksiä käyttää tarvittavia laitteita. Kysyntää tietotekniikan tiedoille ja taidoille on. Digitalisaation muutoksen yhteiskunnassa näkee suurissa kaupungeissa. Niissä sijaitsevat tulevaisuudessa haviteltavat työpaikat, jotka avautuvat niille, joilla on ollut mahdollisuus hankkia tarvittava osaaminen.
FSA -kirjaston it-luokka.


Valokuitukaapeli 

on rakenteilla kohti Yalan kaupunkia ja FSA -koulua. Odotamme mahdollisuutta kytkeä koulu kiinteään, laajakaistaiseen nopean yhteyden verkkoon. Tarkkaa aikataulua on mahdoton ennustaa, mutta tulevaisuudessa koululla on mahdollisuus päästä verkkoon ja sitä myötä tietotekniikan ja vapaan tiedonsaannin ja jakamisen hyödyntäminen koulun työskentelyssä ja opetuksessa avautuu. Opettajilla on oman koulutuksensa myötä taidot tietotekniikan opettamiseen. Koulun kirjastosiivessä sijaitsevassa it-luokassa jo olevilla laitteilla päästään hyvään alkuun. Laitteita täydennetään tarpeen mukaan.

It -taitojen opettaminen 

Yalan kylän asukkaille ja puitteiden luominen vapaan tiedonsiirron käyttöön on yksi kirjastopalvelun tavoite. Yleiseen käyttöön soveltuva järjestelmä erotetaan it-luokasta ja ne tietokoneet sijoitetaan lukusalin puolelle.

Suomalainen perhe asui kesäkuun Yalassa ja toimi siellä mm. opettajien ja oppilaiden tukena.
Internet mahdollistaa monenlaisen yhteistyön. Kirjastossa voidaan järjestää esim. kursseja eri aiheista verkon välityksellä. Oppilaille mahdollistuu yhteistyö vaikkapa suomalaisten koulujen kanssa. Oman asuinpaikan kulttuurin, elämäntapojen ja elinolosuhteiden vertaaminen, henkilökohtainen verkottuminen, opiskelu verkon kautta jne. on klikkauksen päässä.

Erkki Kyllönen