maanantai 24. syyskuuta 2018

Nuorten yritteliäisyyttä tukemassa


Olin viime kesänä Yala Furaha Seed Achademyssa toistamiseen vapaaehtoisena koulun kirjastoprojektissa. Pidin pienelle koeryhmälle intensiivisen kolmen päivän kurssin, jossa harjoittelimme pienimuotoisen videoesittelyn laatimista käsikirjoituksesta ja kuvauksen kautta lopulliseksi esittelyksi. 


Stephen Ochieng maalasi suunnitelman kioskista, jossa myytäisiin instrumentteja. Hän haaveilee musiikkituottajan ammatista.


Testiryhmän nuoret
 

olivat jo saaneet opiskelupaikat ja odottivat opintojen alkamista. Saatoimme siis hyvin työskennellä päivittäin useita tunteja ja rakentaa ja sanoittaa omia tulevaisuuden haaveita. Lyhyen videoesittelyn oheen olin rakentanut heille kokonaisuuden, jossa opiskelijat pääsivät suunnittelemaan unelmiensa kioskia tai kauppaa. Keniassa nuoret usein keräävät rahaa työskentelemällä myyjinä kaupoissa ja itsessään kaupallinen koulutus myös kiinnostaa monia.

vas. Maureen Kisakwa, Maurine Aweyo, Milka Adongo Odongo, Stephen Ochieng Ayoro, Dorcas  Adongo Odongo. Vierailimme Maurinen työpaikalla, ompelimossa, jossa hänellä on menossa työssäoppimisjakso.

Kirjakaupoissa myydään paljon business-aiheisia oppaita ja kirjoja ja se onkin hyvä, sillä ilman omaa pienimuotoista kaupantekoa monikaan perhe ei Keniassa pärjää riittävän hyvin.

Kirjasto 

voisi kenties vuoden päästä toimia nuorten omana ideahautomona, jossa heidän omat kykynsä pääsisivät esiin. Yrittäminen ja yritteliäisyys muiden aiheiden ohessa vaatii paljon harjoittelua ja testausta. Jos kehitellään omaa tuotetta, sen täytyy kantaa sisällään ideaa, joka on kestävä ja laadukas. Näin nuoret voisivat hyvinkin yrittäjyyskoulutuksen avulla kasvaa myös kohti kestävää aikuisuutta.

Kirjaston tietotekniikkaluokassa suunnittelimme kunkin omaa videomuotoista esittelyä.

Haavoitetuksi tulemista voidaan ennaltaehkäistä aktivoimalla nuoria  ja innostamalla heitä yhteistyöhön myös kestävän kehityksen muut sosiaaliset ja taloudelliset näkökulmat huomioiden. Jos nuorilla ei esimerkiksi ole ollut omien läheisten kannustavaa ilmapiiriä, koulun tehtävä tässä korostuu.

Maureen

Kisakwa sanoo omassa esittelyvideossaan, että hän haluaa tulla tulevaisuudessa omaksi pomokseen. Tämän tärkeän idean ymmärtäminen vaatii nuorilta prosessin, jossa vastuunkantoa itsestä ja itsearvostusta tulee rakentaa ja hahmotella monta kertaa. Voimme aina tukea ja kannustaa heitä tässä kasvamisessa ja tietysti kirjasto jo paikkana esim. nuorten media -ja business-työpajoille voisi jatkossakin olla heille oivallinen. Koulutuksen avulla tapahtuva mielipiteidenvaihto ja keskustelu ovat tulevaisuudessa kaikkialla maailmassa entistäkin tärkeämpää.

Maureen Kisakwa suorittaa kaksivuotista kalatalousdiplomia Kenya Wildlife Service Training eli KWSTI -oppilaitoksessa Naivashassa, Länsi-Keniassa. Opinnot koostuvat kalataloudesta, ympäristöasioista sekä  yrittäjyydestä.  Työllistymisnäkymät alalla ovat erittäin hyvät.

Tuemme Maureenin opintoja myös täältä Suomesta, yhden lukukauden hinta on noin 2500 euroa ja aivan liian suuri summa orpotytön yksin maksettavaksi. Myös Suomi-Kenia Seura on mukana Maureenin tukiverkostossa.

Oheisen linkin kautta voit kuunnella Maureenin videoesittelyn.



Nina Luoma
Kuvataiteen opettaja
Kummivastaava
Seed ry