maanantai 28. toukokuuta 2018

Miksi minä tuen Harambeeta?


Lukeminen – ei se niin helppoa ole!


Harrastan lukemista. Luen aktiivisesti, lähes päivittäin. Arvostan lukemalla hankittua tietoa ja sen siirtämistä päivittäiseen elämään. Kun lapseni olivat pieniä, luin heille kirjoja ja nyt kun on mahdollisuus lukea kolmannelle polvelle, teen sen ilolla jälleen. Näen kuinka luettu, kuultu, kertomus, satu tai runo vaikuttaa lapsen kehitykseen.

Mutta huomaammeko virheet, joita lukiessamme teemme? Tai tiedostammeko mistä virheet johtuvat? Itse olen elämässäni törmännyt tähän asiaan. Mitä kun k,m,r,s kirjaimet vaihtavat paikkaa? Mitä kun kirjoittaa kirjaimen e ja paperilla tai näytöllä onkin numero 4? Mitä kun auton rekisterinumeroa ei saa selville ennen kuin useamman lukukerran jälkeen. Z,X ja G kirjaimet sekoittuvat tai vaihtavat paikkaa. Lukihärö!

Lukihäiriöni johtuu ristikkäisdominanssista

Aivoni välittävät viestejä ensisijaisesti oikean käteni ja jalkani kanssa. Kun kirjoitan, olen oikeakätinen. Kun lähden kävelemään, olen oikeajalkainen. Mutta kun katson, vasen silmäni on se, joka välittää ensisijaisesti viestiä. Tästä seuraa häiriöitä viestinvälityksessä.

Mikä siis avuksi? 

Wikipediaa siteeratakseni: "Lukivaikeuden hoitamiseen voidaan käyttää muun muassa neuropsykologista kuntoutusta ja puheterapiaa. Tavallisin ja tutkituin menetelmä on kuitenkin sellainen erityisopetus, jonka tavoitteena on fonologisen tietoisuuden (tietoisuuteen ottaa kieli tietoisen tarkastelun alle) kehittäminen. Kuntoutuksen ajankohta on yleensä lukemaan oppimisen yhteydessä. Sen tehoon vaikuttaa merkittävästi lapsen motivaatio ja lukuharrastus." 

Aktiivinen lukeminen on hyväksi!!

En ole yksin harmini kanssa. Tämä on yleistä – meitä on paljon! Myös Afrikassa – Keniassa.

Miksi tuen FSA -kirjasto – Oppimisen ja osaamisen keskus Harambee kampanjaa? 

Tässä on yksi hyvä syy. Yalan lapsille tuskin on parempaa apua tarjolla? Lukeminen auttaa, vaikka ei edes tietoisesti hoitomuotona käytettynä, lapsia kehittymään, oppimaan, lukemaan paremmin, oikein, sisäistäen, vaikeudet voittaen, kehittyen ihmisenä...

Mielestäni Kirjasto Keniaan on huippujuttu! Annan sille täyden tukeni!


Erkki Kyllönen 

(Kirjoittaja on blogin pääkirjoitusten kirjoittaja kuukausilta touko-, kesä- ja heinäkuu)