perjantai 7. joulukuuta 2018

Yalan aapiset


Kenialaisessa kirjakaupassa suurin osa kirjoista on koulukirjoja.
Vantaan Rotaryklubi on lupautunut hankkimaan Furaha Seed Academy -koulun kirjastoon eri luokilla käytössä olevia oppikirjoja ja sen lisäksi joukon muita opetuksessa tarvittavia käsikirjoja. Kirjat hankitaan yhteistyössä Seed ry:n kanssa sen jälkeen, kum heidän oma keräys on päättynyt ja kirjaston tilat ja hyllyt on saatu valmiiksi. Rotaryklubissamme hanke kulkee Yalan aapiset -nimellä.

Miksi koulukirjoja

Kenialaisessa koulussa ei tällä hetkellä ole juurikaan oppilaiden käytössä olevia koulukirjoja. Meidän on Suomessa jonkin verran vaikeata edes kuvitella miten lukemisen, kirjoittamisen, laskemisen, historian, fysiikan tai kemian oppiminen voi tapahtua ilman oppilaan kirjoja. Niin hyvin olemme jo sisäistäneet oppikirjojen merkityksen Seitsemän veljeksen lukkarin koulusta lähtien. Nyt rotarit ovat päättäneet auttaa tässä asiassa FSA -koulua Yalassa ja varustaa kirjasto eri ikäluokkien tarvitsemilla oppikirjoilla.

Koulukirjoja myydään paljon myös käytettynä kaduilla

Miten rotarit osallituvat kehitysyhteistyöhön

Rotaryjärjestön suurin, pitkään toiminnassa ollut, yli miljardin euron kansainvälinen projekti on POLIO+ projekti. Poliota on maailmalla enää muutama tapaus vuodessa, ja voi kysyä, miksi tämä uhraus vieläkin. Kuitenkin, jos rokotuskampanjoita ei nyt pidettäisi yllä rotarien ja Bill ja Melinda Gates Foundationin säätiöiden varoilla, meillä olisi käsissämme epidemoita useissa osissa maapalloa. Siksi polio on juurrutettava pois kuten isorokko aikoinaan. Terveydenhoidon alueella Suomen rotarien merkittävin hanke puolestaan on Tansanaissa pyörivä Lääkäripankki, johon suomalaisia lääkäreitä osallistuu lyhyillä komennuksilla.

Koulutuksen saralla tunnetuin Suomen Rotaryjärjestön avustama koulutushanke on Ahtisaari -koulu Namibiassa. Keniassa taas Forssan klubi on kunnostautunut organisoimalla usean vuoden kouluprojektin Eldoretissa. Samalla tavoin Vantaan Rotaryklubi pyrkii myös olemaan esimerkkinä kehitysyhteistyöhankkeissa. Me olemme olleet mukana LiiKe ry:n projektissa konkreettista hyvää tekemässä muutamassa tansanialaisessa koulussa. LiiKe on järjestö, joka tuo liikuntaa tansanialaiseen koulusysteemiin. Liikunta ja urheilu ovat sinänsä tärkeitä, mutta kuten elämässä yleensä, parhaat asiat usein saavutetaan päätoiminnan sivutuotteena. Liike ry pyrkii muuttamaan vahvassa istuvia kulttuurillisia tapoja, jotka johtavat erityisesti tytöillä koulun keskeyttämiseen lähes säännönmukaisesti. Liikunnan ohella konseptina on tyttöjen omat valistuneet vertaisryhmät.

Yhteistyötahot Keniassa

Keniassa Seed ry:n työ koulutoiminnan ja opetuksen pitkäjänteisessä kehittämisessä on tunnustuksen ansaitsevaa. Vantaan Rotaryklubi toimii Yalassa tiiviissä yhteistyössä Seed ry:n kanssa. Tämän lisäksi rotarien harjoittamaan kehitystyöhön kuuluu aina yhteistyö paikallisen rotaryklubin kanssa. Tässä tapauksessa yhteistyö järjestyy Sagamin Rotaryklubin kanssa. Sagamin kylä sijaitsee noin kuusi kilometriä Yalasta etelään. Rotaryklubin toiminta siellä on nuorta, ja rakentuu Sagam Community Hospitalin puitteisiin. Sairaala ja rotaryklubi järjestävät palvelua myös lähialueilla (mm. outreach -toiminta).

Vantaan Rotaryklubissa olemme iloisia kehittämisen yhteistyöstä Seed ry:n kanssa.

Jukka Ahokas, Ossi Leppänen
Vantaan Rotaryklubi